VR in de praktijk
Solliciteren is en blijft voor velen een taak die eigenlijk het liefst vermeden wordt. Hoewel we allemaal op zoek zijn naar een functie in het leven die aansluit bij onze kernkwaliteiten en eigenschappen, blijkt het vaak weer bijzonder moeilijk om een ander te overtuigen van deze kwaliteiten. Daarbij spelen nervositeit, faalangst en onzekerheid ook elk hun eigen rol. Jammer eigenlijk, want hierdoor lopen soms juist de beste kandidaten hun kans op een prachtige nieuwe carrière mis! Gelukkig zijn er tegenwoordig bedrijven die je hierbij goed kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld een sollicitatietraining volgen bij Sollicitego. Zij helpen je een handje om succesvol te solliciteren. Hierin komen diverse onderdelen van een sollicitatieprocedure aan bod; van het schrijven van een goede brief en een kwalitatief hoogstaand curriculum vitae, tot gesprekstechnieken en trainingen op het gebied van zelfverzekerdheid. Het aanpassen van de documenten van een kandidaat is altijd een goede eerste stap, maar de ervaring leert dat het sollicitatiegesprek de spreekwoordelijke doorslag geeft of een kandidaat al dan niet wordt aangenomen. Zaken zoals onzekerheid en nervositeit kunnen op zo’n moment heel wat roet in het eten gooien, dus veel oefenen met de praktijk kan de slagingskansen van een sollicitant uitzonderlijk verhogen. Virtual Reality (VR) kan in dit geval een prachtige rol spelen, doordat de praktijksituaties levensecht kunnen worden nagebootst.
Verschillende mensen, verschillende wensen
Elke baan, elke functie en elk beroep vereist een bepaalde combinatie van vaardigheden en kwaliteiten. Een toekomstige accountmanager zal hoogstwaarschijnlijk een heel andere persoonlijkheid hebben, dan een net afgestudeerde boekhouder. Van een accountmanager zal niet in de minste plaats worden verwacht, dat hij of zij een gedegen commercieel inzicht heeft en goed kan praten met (potentiële) klanten. Van een boekhouder wordt eerder cijfermatig inzicht verwacht, grote precisie in zijn of haar werk en oog voor detail. Het spreekt voor zich, dat een aspirant accountmanager naar alle waarschijnlijkheid zich een stuk makkelijker staande houdt in een sollicitatiegesprek; communicatie is immers al een onderdeel van de beoogde functie! Al kan wel weer worden aangevoerd dat het gesprek met de accountmanager een stuk pittiger zal zijn, juist omdat men van hem of haar verwacht dat verkoopvaardigheden reeds aanwezig zijn. Afijn; beide kandidaten kunnen alsnog baat hebben bij het oefenen van dergelijke gesprekken. Door het inzetten van VR kan een kandidaat zich voorbereiden op de meest uiteenlopende vragen, situaties en mensen. De technieken die tijdens een gesprek worden gehanteerd zijn altijd net weer wat anders en de personen die het interview afnemen ook. Door veelvuldig te oefenen met een verscheidenheid aan situaties, is de kandidaat beter voorbereid op het echte gesprek. En wordt hierdoor weerbaarder, zelfverzekerder en durft makkelijker over zichzelf te praten, zonder zich ongemakkelijk te voelen.
Van droom naar droombaan
Door het werken aan assertiviteit en zelfverzekerdheid, kunnen kandidaten met een gerust hart dus een gesprek in. Middels VR is het zelfs mogelijk vervelende situaties voor te zijn, bijvoorbeeld door het oefenen van gesprekken met norse personen. Want die zitten er ook wel eens tussen! Of ingewikkelde vragen. Door stressvolle situaties al meegemaakt te hebben, verdwijnt meestal de angst ervoor. Hierdoor zijn kandidaten veel meer gericht op het naar voren brengen van hun positieve eigenschappen en zitten niet meer verlamd van angst tegenover een potentiële werkgever. Het mooie is ook, dat VR kan worden afgestemd op werkelijk élke situatie, alle denkbare functies in alle mogelijke talen. Het is dus een uiterst breed toepasbaar middel, dat vele mensen aan de baan van hun dromen kan helpen. Want door hun angsten weg te nemen, wordt de droom vanzelf een haalbaar doel.
Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.